Zijn coaches charlatans? Recent werden coaches aan de kaak gesteld in het programma RamBam. Door de wildgroei (de afgelopen vijf jaar is het aantal coaches verdubbeld tot 65.000) zou de kwaliteit te wensen overlaten. Ik ben het daar voor een groot deel mee eens en dit is waarom en waar het probleem in zit.
Coaching is geen therapie
Heel veel coaches weten het verschil niet tussen coaching en therapie. Ze nemen cliënten aan die eigenlijk beter af zijn bij een therapeut terwijl ze daar niet voor zijn opgeleid. Of ze gebruiken therapeutische technieken terwijl hun cliënt veel meer baat heeft bij coach-technieken. Dat is overigens niet de schuld van coaches. De meesten leren dit niet tijdens hun opleiding. De technieken die coaches leren komen voornamelijk uit de psychologie. En psychologie is voor het grootste deel het vakgebied dat zich bezig houdt met waar en hoe het allemaal mis kan gaan in het koppie van de mens.
Overfocus op pijn en trauma
Dat uit zich in een overfocus op pijn en trauma en het zoeken naar de oorzaak daarvan. Coaches zijn daarom vaak inzicht-junkies. Kicken op het faciliteren van inzicht. Gaan op zoek naar wanneer een bepaalde pijn is ontstaan. Ik heb bijna acht jaar les gegeven op een opleiding voor coaching en therapie. De technieken die coaches daar leren verschillen niet van die van de therapeuten. De focus op trauma is hetzelfde.
Coach cliënten hebben andere behoeften dan therapie cliënten
Het punt is dat coaching en therapie wezenlijk van elkaar verschillen. Coaching is het vak dat gaat over zelfactualisatie. Het verwezenlijken van je potentieel. Therapie gaat over heling; trauma genezen en zorgen dat je je weer oke kunt gaan voelen. Dit laatste houdt verband met een gevoel van basisveiligheid.
De bron waar coaches uit kunnen putten
Er zijn twee stromingen in de psychologie die niet kijken naar ziekte maar naar uitzonderingen aan de positieve kant. Dat zijn: - de humanistische psychologie; - en de transpersoonlijke psychologie. Deze twee stromingen houden zich bezig met de 'bright side' van de menselijke psyche. Ze doen onderzoek naar mensen die hun potentieel verwezenlijken. Naar spirituele verlichting, evolutie van bewustzijn, Flow en geluk. Dit zijn de stromingen waar coaches hun technieken vandaag zouden moeten halen. NLP en Neuro-semantiek doen dit. Dat maakt ze zo krachtig voor coaches.
Maslow als de aartsvader van coaches
Wie de pyramide van Maslow nog kent weet dat de onderste lagen van de pyramide gaan over overleven. Hierbij hoort (nadat je gevoed en gekleed bent) een gevoel van basis veiligheid: je geliefd voelen en ervaren dat je erbij hoort. Als je in je vroege jeugd daar een knauw hebt gehad, moet je dat eerst herstellen. Als dat is gebeurd kun je toekomen aan zelfactualisatie en bijdragen aan de wereld.
Kan een coach dan niets betekenen voor mensen met gebrek aan eigenwaarde en zelfliefde?
Dat kan een coach heel goed. Ik ben coach en al mijn klanten hebben last van het gevoel niet goed genoeg te zijn. Angst voor falen. Angst om betrapt te worden. Dat soort dingen. Moet ik ze dan doorsturen naar een therapeut? Bijna nooit. De maatstaf is of een cliënt zichzelf kan dragen. Kan ze aanwezig zijn bij haar pijn zonder dat ze er volledig in gezogen wordt? Kan ze haar eigen reacties waarnemen en daar eigenaarschap over voelen en haar staat sturen (uiteraard doordat ze dat leert van jou)? Is het antwoord ja, dan is ze coachbaar.
Wat is dan het verschil tussen coaching en therapie?
Het verschil in coaching en therapie zit m niet in dat coach-cliënten geen last mogen hebben van een onveilig gevoel of trauma. Het verschil zit 'm in of jouw cliënt (door jouw goede vragen) haar eigen strategie kan zien en daar verandering in kan brengen. Coaching gaat daarom over de strategieën achterhalen die je cliënt hanteert die haar uit haar kracht halen en je cliënt nieuwe strategieën leren toepassen zodat ze toegang krijgt tot hun eigen kracht. Coaching gaat niet over 'wat is mij overkomen' maar hoe houd ik dat in het hier en nu in stand door de manier waarop ik denk, voel en doe.
Inhoud versus structuur
Coaching gaat daarom over structuur. De structuur achter kracht en ontkrachting. De structuur achter geluk, achter zelfactualisatie, achter evolutie van bewustzijn, achter succesvol veranderen, achter je eigen genialiteit. Coaching gaat over het achterhalen van jouw matrix en je cliënten eigenaar maken van die matrix.
Neuro-semantiek
De beste coachscholing die ik daarom ken is daarom de neuro-semantiek. Dit vak is een door-ontwikkeling op de NLP en houdt zich volledig bezig met:
- het blootleggen van de strategie van succesvolle verandering en zelf-actualisatie.
- in kaart brengen hoe jij als mens betekenis geeft;
- hoe die betekenissen de kwaliteit van je leven beïnvloeden;
- hoe je eigenaar kunt worden van dit onbewuste proces.
De strategie van succesvolle veranderaars
Een van de modellen uit de Neuro-Semantiek is De Assen van Verandering. Deze is ontwikkeld na onderzoek naar mensen die uit zichzelf succesvol weten te veranderen. Hier is een tool uit ontwikkeld speciaal voor coaches. Deze helpt om: - zicht te houden op het proces waardoor je niet meer verdwaalt in de inhoud - de acht stappen die nodig zijn om succesvol te veranderen inzichtelijk te maken voor de coach en de cliënt; - krachtige vragen te stellen die horen bij elk van de acht stappen; - de rollen van de coach die horen bij die stappen helder te maken zodat je als coach geen stap meer overslaat. Ik heb die tool in 2008 geleerd van de grondlegger van de Neuro-Semantiek en haar naar Nederland gebracht. Aankomende dinsdag 18 februari geef ik een workshop Assen van Verandering. Je kunt nog aanhaken.
Hier vind je informatie en kun je je aanmelden. Hartelijke groet, Kirsten Ps: in maart is er ook weer
de drie daagse training Assen van Verandering. Daar zijn nog twee plekken vrij.