Vragen die motiveren deel II: iets willen bereiken
Als coaching ergens over gaat is het succesvolle verandering mogelijk maken. En hier is veel vraag naar! Maslow wist het al: mensen hebben een sterke drive om hun passie en talenten te realiseren. Als coach faciliteer je dit verlangen naar ontwikkeling. Hoe kan je deze rol zo goed mogelijk vervullen? Een belangrijk ingrediënt is de kunst verstaan om krachtige vragen te stellen die zelfreflectie en daadkracht stimuleren. In dit artikel vind je een set krachtige vragen die je hierbij gaat helpen.
Klik hier om ze direct te openen.
Motivatie als motor
In mijn vorige artikel kwam het al aan de orde: een van de essentiële krachten achter verandering is motivatie. Motivatie heeft 2 kanten: een donkere en een lichte kant. In dit artikel besteed ik aandacht aan
de lichte kant van motivatie. Hiermee bedoel ik: weten wat je wilt bereiken en waarom. Jouw inspiratie en visie helder weten en diepgaand voelen. Op het template dat je op mijn website kunt opvragen is dat de rechter kant van as 1: iets willen bereiken/ergens naartoe bewegen.
De kracht van visie en inspiratie
Visie en inspiratie heeft een sterke aantrekkingskracht. In contact staan hiermee zorgt ervoor dat je in actie komt, ondanks alle beren en wolven op de weg. Hoewel de meeste mensen vooral door pijn en ongenoegen gemotiveerd worden is deze positieve kant van motivatie wel degelijk een belangrijk ingrediënt om van verandering een succes te maken. Je kunt als professioneel begeleider heel goed
gebruik maken van deze aantrekkingskracht door een paar heldere, sterke vragen paraat te hebben. Vragen die de aandacht van je cliënt leidt naar zijn passie en hoogste waarden. Vragen die je cliënt uitnodigen in contact te komen met de vreugde die vrijkomt als we kunnen zijn wie we diep van binnen willen zijn. Deze vragen zullen de energie om in beweging te komen nog sterker aanwakkeren en helpen je cliënt om zichzelf nog sterker te motiveren.
Sta jij nog in contact met jouw bezieling en hoogste visies?
Om optimaal gebruik te kunnen maken van de kracht van visie en inspiratie moet je geloven in verandering en in contact staan met je eigen bezieling. Hoewel we er ons misschien niet zo van bewust zijn is dit toch soms best een lastig punt.
In veel van ons schuilt bij tijd en wijlen een ondergrondse cynicus doordat we ons jeugdige idealisme gaandeweg een beetje zijn kwijtgeraakt. Ik heb dit bij mezelf waargenomen en heb hierin een hele weg afgelegd. Herken jij dit ook? Dan kan het geen kwaad om eens in jezelf te onderzoeken wat je mindset is ten aanzien van verandering, het mogelijk maken van wensen en dromen. Wat geloof je over het mogelijk maken van jouw diepste verlangens en visies? Welke referentiekader hanteer je hierbij en waar focus je op? En hoe kan je er ook anders naar kijken? Welke andere betekenis kan je geven aan falen, fouten maken, vertragingen, tegenslag. Een betekenis die jou en je cliënten beter dient? In welk licht kan je ook kijken naar het ontplooien van mogelijkheden, zodat het iets is waar je volledig in kunt geloven.
Een paar richtlijnen
Wanneer je gebruik maakt van de motivatie vragen zijn er een paar zaken om op te letten. Als je je daaraan houdt is het effect van je vragen het grootst. Het zijn misschien open deuren maar in je enthousiasme kan je het nog wel eens vergeten...
- straal met je mimiek, stemgeluid en lichaamshouding de emoties uit die horen bij passie, visie, dromen en belangrijke positieve waarden. Ga als het ware voor op dit pad door ongegeneerd te stralen.
- stel een vraag tegelijk.
- geef je cliënt de tijd en ruimte om te ervaren wat hij ervaart ( een goede vraag hiervoor is: "sta daar maar even bij stil", "ervaar dat maar even", "merk maar wat dat met je doet", "hoe is dat voor je?").
- geef aandacht aan zowel het denken als de gevoelens die erbij horen.
Jouw ervaring
Heb jij goede tips of leerzame ervaringen omtrent motivatie en het focussen op datgene wat iemand wil bereiken? Deel het door je reactie te plaatsen op mijn blog. Samen weten we meer dan alleen. Klik hier om direct naar het blog te gaan.
Veel succes en hartelijke groet, Kirsten
Koos
op 31 Jul 2012