Workshop
Assen van Verandering
WORD EFFECTIEVER ALS COACH
DOOR OVERZICHT EN STRUCTUUR
Je cliënt vertelt zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je wil zo graag resultaat dat je gaat adviseren, terwijl je weet dat je beter open vragen stellen. Je rugzak zit vol technieken maar wat zet ik nu eigenlijk wanneer in? Je bent op zoek naar een manier waarop je nog effectiever kan zijn in je coaching.
In de jaren dat ik coaches train is mij opgevallen dat negen van de tien coaches zich laten meeslepen door de emoties en verhalen van hun cliënten. Ze verdwalen in de inhoud. Raken het doel uit het oog en hebben geen zicht meer voor het proces. De uitkomst is samen ronddraaien in cirkels, een coach die oplossingen aandraagt en sturende vragen stelt in plaats van open vragen. Kortom: te weinig resultaat.Â
HERKENBAAR? HET IS EEN VAN DE MEEST VOORKOMENDE ZORGEN VAN COACHES: “HAAL IK ER WEL UIT WAT ERIN ZIT?”
Ik heb dit probleem zelf ook gehad en weet hoe frustrerend het is. Na verschillende opleidingen te hebben gevolgd had ik een rugzak vol technieken. Daarnaast had ik een scherpe intuïtie en talent voor het vak. Toch was ik onzeker. Dat veranderde toen ik in 2008 kennis maakte met de Assen van Verandering. Sindsdien lukt het mij om in een coachgesprek:
– overzicht te houden, ook wanneer iemand van de hak op de tak gaat;
– altijd te weten waar ik ben ten opzichte van het doel en waar we nog naar toe moeten om het te behalen;
– de juiste open vraag te stellen op het juiste moment;
– mijn cliënt het werk te laten doen;
– adviseren tot een minimum te beperken;
– niet langer in te vullen voor mijn cliënt.
De reden dat overzicht houden voor veel coaches moeilijk is, is dat er tijdens coachopleidingen heel veel aandacht is voor verschillende technieken. Deze leren je werken met de inhoud. Er is weinig of geen aandacht voor de structuur hierachter, voor de strategie.
Wat je als coach nodig hebt is:
Weten hoe mensen hun eigen werkelijkheid creëren.
Het geheim van een goede coach is luisteren en vragen stellen op structuur/strategisch niveau. Je afvragen: hoe doe je dat? Wat geloof je, waardoor je je zo voelt? Welke betekenis geef je aan wat je hebt meegemaakt?
De strategie achter succesvolle verandering kennen.
Er zit een strategie achter succesvolle verandering. Als je weet uit welke stappen die bestaat kun je ze toepassen op elke inhoud.
De 8 stappen van die strategie herkennen in de communicatie van je cliënt
Als je goed luistert merk je dat je je cliënt zich altijd langs die acht stappen beweegt. Als je herkent waar je cliënt is met zijn aandacht, sluit je altijd naadloos aan bij zijn beleving en maak je optimaal gebruik van de energie die er is.